A PAG autóklíma olajok

A légkondicionáló rendszerben lévő olaj rendkívüli fontosságú. Rossz típusú olajjal akár kárt is tehetünk rendszerünkben, ám a megfelelő klímaolaj kiválasztásával garantálhatjuk a légkondicionáló biztonságos és hatékony működését. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy autóklíma töltés esetén ismerjük a gyártó tájékoztatóját, és tisztában legyünk azzal, hogy milyen típusú olaj használatára tervezték autónk klímáját.

Egy lépés a környezetbarát megoldás felé

A klímaberendezések hűtésére a 90-es évekig az ásványi olajok voltak a legelterjedtebbek a piacon, mivel ezek rendkívül jól keveredtek az R-12 típusú hűtőfolyadékokkal. Az R-12-t azonban az ózonrétegre gyakorolt káros hatása miatt felváltotta R-134a hűtőfolyadék. Így váltak népszerűvé a polialkilén-glikol (PAG) bázisú szintetikus olajok, melyek jól keverednek az új típusú hűtőfolyadékkal. Többféle PAG olaj szerepel a piacon, melyek közül a PAG 46 típusú a legelterjedtebb, a PAG 100 típusú szintén népszerű és a PAG 150 viszonylag ritkán használt. Mind a három fajta klímaolaj rendkívüli mértékben alkalmas az autóklíma töltésére és a hűtőfolyadék-rendszer kenésére is.

Mikor lehet szüksége autó klíma töltésre?

Az autók légkondicionálójának szüksége van a megfelelő hűtőközegre, melyen keresztül a klímaberendezés megteremti a beállított hőmérsékletet. A hűtőközeg mennyisége azonban idővel csökkenhet, akár természetes okokból, akár meghibásodás miatt. Amennyiben azt vesszük észre, hogy klímánk nem hűti le kellő mértékben autónkat, esetleg egyáltalán nem fúj hideget, mindenképpen érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert.

2024  Thomas Garage Gumiszervíz Budapest - Minden jog fenntartvaglobbers joomla templates